CONSULTA CIRCULAR : Vergi Sirküleri 2023/120 - Dec. 29, 2023

7491 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

Vergi Sirküleri 2023/120 - 29 December 2023

7491 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

7491 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

 

28.12.2023 tarih ve 32413 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7491 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile vergi mevzuatında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Katma Değer Vergisi’ne yönelik olarak meydana gelen önemli değişiklikler maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir;

  • “Vergi İndirimi” kenar başlıklı 29’uncu maddeye (ç) bendi eklenmiş olup vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen katma değer vergisi, indirime konu edilebilecektir. Bir başka deyişle sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin indirimi ödeme şartına bağlanmıştır. Söz konusu hüküm 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın 21’inci günü akşamına kadar (değişiklik öncesinde 24’üncü günü akşamına kadar idi) ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler. Söz konusu hüküm 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar bir vergilendirme dönemine ait katma değer vergilerini beyanname verecekleri ayın 23’üncü günü akşamına kadar (değişiklik öncesinde 26’ncı günü akşamına kadar idi) ödemeye mecburdurlar. Söz konusu hüküm 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ve Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 7’nci maddesine göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projeler ve Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 23’üncü maddesine göre Bakanlık tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen eğitim öğretim tesislerine ilişkin projelerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanmış ancak teklif alınmamış olanlar ile 31.12.2028 tarihine kadar (değişiklik öncesinde 31.12.2023 idi) ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanacak olanların; ihale edilmesi ile görevlendirilen veya projeyi üstlenenlere yatırım döneminde proje kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden müstesnadır.
  • Şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metro, tramvay, teleferik, telesiyej ve füniküler ile bunların hatları, istasyonları, yolcu terminalleri ve durakları ve bu iş ve işlemlerle ilgili tesisler ile eklenti veya bütünleyici parçalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları arasında yapılacak devir ve teslimleri 31.12.2028 (değişiklik öncesinde 31.12.2023 idi) tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
  • Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 41’inci maddesi kapsamında taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi ile bu taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dâhil) devir ve teslimi 31.12.2028 (değişiklik öncesinde 31.12.2023 idi) tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.

 

7491 sayılı Kanun’un tam metnine ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231228-10.pdf

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.