CONSULTA CIRCULAR : VERGI / 2019&048 - Feb. 22, 2019

7166 SAYILI SOSYAL HİZMETLER KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNUN” İLE, ÇEVRE KANUNU , KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU VE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

VERGI / 2019&048 - 22 February 2019

7166 SAYILI SOSYAL HİZMETLER KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNUN” İLE, ÇEVRE KANUNU , KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU VE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR

22.02.2019 tarih ve 30694 sayili  Resmi Gazete’de yayimlanan 7166 sayili Kanunla;

- 7 nci maddesi ile 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fikrasinin (n) bendinde yapilan degisiklikle, 1117 sayili Küçükleri Muzir Nesriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre posetlenerek satilan süreli yayinlar hariç olmak üzere, basili kitap ve süreli yayinlarin her asamadaki teslimleri KDV’den istisna edilmistir.

 -9 uncu maddesi ile 4760 sayili Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesinin (2) numarali fikrasinin (d) bendinde yapilan degisiklikle, Cumhurbaskanina, ayni Kanuna ekli (IV) sayili listede yer alan 8517.12.00.00.11 G.T.I.P. numarali mallar [Alicisi bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telefon cihazlari] için belirlenen ÖTV oranini %50’ye kadar artirma ile bu mallar için belirlenen oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarinin alt ve üst sinirlarini dörtte birine kadar indirme ve dört katina kadar artirma yetkisi verilmistir.

-10 uncu maddesi ile 4760 sayili Kanuna ekli (IV) sayili listede yer alan 8517.12.00.00.11 G.T.I.P. numarali mallar için oranlara esas olmak üzere özel tüketim vergisi matrahlari esas alinarak üç ayri fiyat kategorisi belirlenmistir. 

 

22 Subat 2019 tarihli ve 30694 sayili Resmi Gazetede yayimlanan “ 7166 sayili Sosyal Hizmetler Kanunu Ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun” ile,

− 2872 sayili Çevre Kanunu

− 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu

− 4760 sayili Özel Tüketim Vergisi Kanunu

  •  diger bazi Kanunlarda

degisiklik yapilmistir.

Söz konusu kanunla

7166 Sayili Sosyal Hizmetler Kanunu Ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina dair Kanun ile geri kazanim katki payinin beyani ve ödenmesi, basili kitaplarin KDV’den istisna olmasi ve mobil telefonlarin ÖTV orani konusunda degisikler yapildi.

1) Geri kazanim katilim paylari ürünün piyasaya sürüldügü/ithal edildigi tarihi takip eden ayin yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bagli oldugu vergi dairesine beyan edilecektir. ( Önce ki düzenlemede takip eden ayin on besine kadar Çevre ve Sehircilik Bakanligina beyan edilecekti)

Beyan edilen geri kazanim katilim paylari beyan edildigi ayin sonuna kadar ödenecektir. (Önceki düzenleme de  ikinci ayin sonunda Çevre ve Sehircilik Bakanligi Merkez Saymanlik Müdürlügü hesabina ödenecekti)

2) Küçükleri Muzir Nesriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre posetlenerek satilanlar hariç olmak üzere basili kitap ve süreli yayinlarin teslimi KDV’den istisna edilmistir.

3) Mobil telefon cihazlarinda fiyatina göre ÖTV orani farklilastirilabilmesi konusunda yetkilendirme yapilmistir

 I-)  GERI KAZANIM KATILIM PAYLARIIN BEYANI VE ÖDENMESI

1.a) Geri Kazanim Katilim Paylari Ürünün Piyasaya Sürüldügü/Ithal Edildigi Tarihi Takip Eden Ayin Yirmi Dördüncü Günü Sonuna Kadar Ilgililerin Gelir Veya Kurumlar Vergisi Yönünden Bagli Oldugu Vergi Dairesine Beyan Edilecek Ve  Ayni Ayin Sonuna Kadar Ödenecektir.

7166 sayili Kanunun 3’üncü maddesi ile 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayili Çevre Kanunu’nun ek 11’inci maddesinin ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis ve maddeye ikinci fikrasindan sonra gelmek üzere asagidaki fikralar eklenmistir.

 “Geri kazanim katilim paylari ürünün piyasaya sürüldügü/ithal edildigi tarihi takip eden ayin yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bagli oldugu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafindan ise Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek ayni ayin sonuna kadar ödenir.

Katilim payinin süresinde beyan edilmediginin veya eksik beyan edildiginin tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katilim payinin bir ay içinde ödenmesi gerektigi ilgiliye teblig edilir.

Süresinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katilim payinin beyan edilmesi gereken son günden ödendigi tarihe kadar geçen süre için 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanunun 51’inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammi oraninda faiz uygulanarak ayni Kanuna göre tahsil edilir. Bu madde kapsaminda tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilir.”

“Hazine ve Maliye Bakanligi, geri kazanim katilim payinin beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayi geçmeyecek sekilde yeniden belirlemeye yetkilidir.

Geri kazanim katilim payi beyannamelerinin verilme sürelerini; kapsama girenlerin sektörleri, gayrisafi is hasilatlari, istihdam edilen isçi sayilari dikkate alinarak il ve ilçe sinirlari itibariyla ayri ayri veya birlikte aylik, üç aylik veya alti aylik dönemler halinde tespit etmeye; beyannamelerin sekil, içerik ve eklerini belirlemeye, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, bu beyannamelerin yetki verilmis gerçek veya tüzel kisiler araci kilinarak gönderilmesi hususunda izin vermeye, bu kisileri araci kilmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye, Bakanligin görüsünü alarak, Hazine ve Maliye Bakanligi yetkilidir.”

Kanun Maddesinin maddenin önceki ile sonraki metinleri asagidaki gibidir. 

 

KANUNUN MADDESININ ESKI METNI

 

KANUNUN MADDESININ YENI METNI

 

Geri kazanim katilim payi Ek Madde 11- (Ek:29/11/2018-7153/8 md.) 

Yurt içinde piyasaya arz edilen bu Kanuna ekli (1) sayili listede yer alan ürünlerden posetler için satis noktalarindan, diger ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçilardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanim katilim payi tahsil edilir. Bu listedeki ürünlerden herhangi birinin piyasaya arzinin, farkli bir ürünün, malzemenin veya esyanin ithalati ile birlikte gerçeklesmesi halinde geri kazanim katilim payi ithalatçidan tahsil edilir. Bu listede yer alan tutarlar takvim yili basindan geçerli olmak üzere her yil bir önceki yila iliskin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarinca tespit ve ilan edilen yeniden degerleme oraninda artirilarak uygulanir. Bu sekilde hesaplanan tutarlarin %5’ini asmayan kesirler dikkate alinmaz. Cumhurbaskani, bu suretle tespit edilen tutarlari yarisina kadar artirmaya veya indirmeye yetkilidir.  Geri kazanim katilim paylari ürünün piyasaya sürüldügü tarihi takip eden ayin on besine kadar Bakanliga beyan edilir ve beyani takip eden ikinci ayin son gününe kadar Bakanlik Merkez Saymanlik Müdürlügü hesabina ödenir. Katilim payinin beyan edilmediginin veya eksik beyan edildiginin Bakanlikça tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katilim payinin bir ay içinde ödenmesi gerektigi ilgiliye teblig edilir. Süresinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katilim payinin beyan edilmesi gereken son günden ödendigi tarihe kadar geçen süre için 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammi oraninda faiz uygulanir. Süresinde ödenmeyen katilim payi Bakanligin bildirimi üzerine ilgili vergi dairesince 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir. Bu madde kapsaminda tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilir. 

Ülkenin tamaminda Bakanlikça belirlenen esaslar dogrultusunda depozito sistemi uygulayan, piyasaya süren/ithalatçi, depozitolu olarak piyasaya sürdükleri ürünler için bu maddenin birinci fikrasindan muaf tutulur. Muafiyet uygulamasinda depozito uygulanan miktar esas alinir. Muafiyet uygulanmasina iliskin esaslar Bakanlikça çikarilacak yönetmelik ile belirlenir.

Geri kazanim katilim payi Ek Madde 11- (Ek:29/11/2018-7153/8 md.) 

Yurt içinde piyasaya arz edilen bu Kanuna ekli (1) sayili listede yer alan ürünlerden posetler için satis noktalarindan, diger ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçilardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanim katilim payi tahsil edilir. Bu listedeki ürünlerden herhangi birinin piyasaya arzinin, farkli bir ürünün, malzemenin veya esyanin ithalati ile birlikte gerçeklesmesi halinde geri kazanim katilim payi ithalatçidan tahsil edilir. Bu listede yer alan tutarlar takvim yili basindan geçerli olmak üzere her yil bir önceki yila iliskin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarinca tespit ve ilan edilen yeniden degerleme oraninda artirilarak uygulanir. Bu sekilde hesaplanan tutarlarin %5’ini asmayan kesirler dikkate alinmaz. Cumhurbaskani, bu suretle tespit edilen tutarlari yarisina kadar artirmaya veya indirmeye yetkilidir.

(Degisik fikra:21/2/2019-7166/3 md.) Geri kazanim katilim paylari ürünün piyasaya sürüldügü/ithal edildigi tarihi takip eden ayin yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden baglioldugu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafindan ise Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek ayni ayin sonuna kadar ödenir. Katilim payinin süresinde beyan edilmediginin veya eksik beyan edildiginin tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katilim payinin bir ay içinde ödenmesi gerektigi ilgiliye teblig edilir. Süresinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katilim payinin beyan edilmesi gereken son günden ödendigi tarihe kadar geçen süre için 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammi oraninda faiz uygulanarak ayni Kanuna göre tahsil edilir. Bu madde kapsaminda tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilir.

(Ek fikra:21/2/2019-7166/3 md.) Hazine ve Maliye Bakanligi, geri kazanim katilim payinin beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayi geçmeyecek sekilde yeniden belirlemeye yetkilidir.

(Ek fikra:21/2/2019-7166/3 md.) Geri kazanim katilim payi beyannamelerinin verilme sürelerini; kapsama girenlerin sektörleri, gayrisafi is hasilatlari, istihdam edilen isçi sayilari dikkate alinarak il ve ilçe sinirlari itibariyla ayri ayri veya birlikte aylik, üç aylik veya alti aylik dönemler halinde tespit etmeye; beyannamelerin sekil, içerik ve eklerini belirlemeye, beyannamelerinelektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, bu beyannamelerin yetki verilmis gerçek veya tüzel kisiler araci kilinarak gönderilmesi hususunda izin vermeye, bu kisileri araci kilmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye, Bakanligin görüsünü alarak, Hazine ve Maliye Bakanligi yetkilidir.

Ülkenin tamaminda Bakanlikça belirlenen esaslar dogrultusunda depozito sistemi uygulayan, piyasaya süren/ithalatçi, depozitolu olarak piyasaya sürdükleri ürünler için bu maddenin birinci fikrasindan muaf tutulur. Muafiyet uygulamasinda depozito uygulanan miktar esas alinir. Muafiyet uygulanmasina iliskin esaslar Bakanlikça çikarilacak yönetmelik ile belirlenir

Bu düzenleme ile asagidaki degisiklikler yapilmistir. 

 1. Geri kazanim katilim paylari ürünün piyasaya sürüldügü/ithal edildigi tarihi takip eden ayin yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bagli oldugu vergi dairesine beyan edilecektir. Daha önce ki düzenlemede takip eden ayin on besine kadar Çevre ve Sehircilik Bakanligina beyan edilmek zorunlulugu bulunuyordu.

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafindan ise Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan belirlenecek vergi dairesine beyan edeceklerdir.

2. Daha önceki düzenlemede beyan edilen Geri kazanim katilim paylari beyani takip eden ikinci ayin son gününe kadar Bakanlik Merkez Saymanlik Müdürlügü hesabina ödenirken yeni düzenlemede vergi dairesine beyan edilerek ayni ayin sonuna kadar ödenecektir.

3. Hazine ve Maliye Bakanligina geri kazanim katilim payinin beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayi geçmeyecek sekilde yeniden belirleme konusunda yetki verilmistir. 

Diger taraftan 2872 sayili Kanunun Poset Ücreti baslikli Ek 13’üncü maddesinde bir degisiklik yapilmamis olup bu maddedeki düzenlemelere iliskin usul ve esaslarin belirleme yetkisi Çevre ve Sehircilik Bakanliginindir. 

 

1.b) Ocak 2019 ve Subat 2029 dönemleri Poset Ücretlerinin Hazine ve Maliye Bakanligina 24/4/2019 tarihine kadar beyani  7166 sayili Kanunun 5’inci maddesi ile 2872 sayili Kanuna asagidaki geçici 4’ncü madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 4- Ek 11 inci maddenin ikinci fikrasi uyarinca 2019 yilinin Ocak ve Subat aylarina iliskin verilmesi gereken beyannameler 24/4/2019 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilir ve bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanim katilim paylari 30/4/2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenir.”

Bu düzenlemeye göre 2019 yilinin Ocak ve Subat aylarina iliskin verilmesi gereken beyannameler 24/4/2019 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilecek ve bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanim katilim paylari 30/4/2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenecektir.

 

2)  BASILI KITAP VE SÜRELI YAYINLARIN TESLIMI ( POSETLENEREK SATILANLAR HARIÇ ) KATMA DEGER VERGISINDEN ISTISNA EDILMISTIR. 

7166 sayili Kanunun 7’nci maddesi ile Katma Deger Vergisi Kanununun 13’üncü maddesinin birinci fikrasinin (n) bendi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“n) 21/6/1927 tarihli ve 1117 sayili Küçükleri Muzir Nesriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre posetlenerek satilanlar hariç olmak üzere basili kitap ve süreli yayinlarin teslimi (Bu bent hükmünün uygulanmasinda, bu maddenin ikinci fikrasinda belirlenen had uygulanmaz.),”

Kanun Maddesinin maddenin önceki ile sonraki metinleri asagidaki gibidir. 

 

KANUNUN MADDESININ ESKI METNI

 

KANUNUN MADDESININ YENI METNI

Madde 13 – (Degisik: 26/3/1985 - 3174/1 md.)

Madde 13 – (Degisik: 26/3/1985 - 3174/1 md Asagidaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadir.  …. (Ek fikra: 16/7/2004-5228/14 md.) Cumhurbaskani, 213 sayili Vergi Usul Kanununun 232’nci maddesinde yer alan ve ilgili yilda uygulanmakta olan haddi, istisna uygulamasinda asgari tutar olarak belirlemeye ve belirlenen bu tutari iki katina kadar artirmaya, sifira kadar indirmeye yetkilidir. Maliye Bakanligi, istisna kapsamina girecek teslim ve hizmetleri tanimlamaya, istisnaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkilidir

Madde 13 – (Degisik: 26/3/1985 - 3174/1 md.)

 Asagidaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadir.  … “n) 21/6/1927 tarihli ve 1117 sayili Küçükleri Muzir Nesriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre posetlenerek satilanlar hariç olmak üzere basili kitap ve süreli yayinlarin teslimi (Bu bent hükmünün uygulanmasinda, bu maddenin ikinci fikrasinda belirlenen had uygulanmaz.),”

(Ek fikra: 16/7/2004-5228/14 md.) Cumhurbaskani, 213 sayili Vergi Usul Kanunu’nun 232’nci maddesinde yer alan ve ilgili yilda uygulanmakta olan haddi, istisnauygulamasinda asgari tutar olarak belirlemeye ve belirlenen bu tutari iki katina kadar artirmaya, sifira kadar indirmeye yetkilidir. Maliye Bakanligi, istisna kapsamina girecek teslim ve hizmetleri tanimlamaya, istisnaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkilidir

Yapilan degisiklik ile Küçükleri Muzir Nesriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre posetlenerek satilanlar hariç olmak üzere basili kitap ve süreli yayinlarin teslimi KDV’den istisna edilmistir. Düzenleme sadece basili kitap ve süreli yayinlarin teslimini kapsamaktadir. 

 

Bu bent hükmünün uygulanmasinda, 213 sayili Vergi Usul Kanunu’nun 232’nci maddesinde yer alan ve ilgili yilda uygulanmakta olan haddin istisna uygulamasinda asgari tutar olarak belirlenmesi konusunda Cumhurbaskaninin yetkili olmadigi ayrica belirtilmistir.

 

3) ALICISI BULUNAN VERICI PORTATIF (CELLULAR) TELSIZ TELEFON CIHAZLARINDA ÖTV ORANI DEGISIKLIGI YETKILENDIRMESI  

7166 sayili Kanunun 9’uncu madde ile 4760 sayili Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12’nci maddesinin ikinci fikrasinin (d) bendinde yer alan “indirmeye %25’e kadar artirmaya,” ibaresi “indirmeye; 8517.12.00.00.11 G.T.I.P. numarali mallar için %50’ye, diger mallar için %25’e kadar artirmaya; 8517.12.00.00.11 G.T.I.P. numarali mallar için belirlenen oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarinin alt ve üst sinirlarini dörtte birine kadar indirmeye, dört katina kadar artirmaya,” seklinde degistirilmistir.

7166 sayili Kanunun tam metnine ulasmak için bu linki  tiklayiniz.