CONSULTA CIRCULAR : Vergi Sirküleri 2022/116 - Aug. 25, 2022

E-İhracat Destekleri Hakkında Karar

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

Vergi Sirküleri 2022/116 - 25 August 2022

E-İhracat Destekleri Hakkında Karar

25.08.2022 tarih ve 31934 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5986 sayılı “E-İhracat Destekleri Hakkında Karar” ile şirketlerin, pazaryerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin; e-ihracata hazırlanması, yurt dışı pazarlarda ve pazaryerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrim içi sergilenmesi, tanıtılması, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına ilişkin giderlerinin desteklenmesi ve/veya şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkân sağlayacak E-İhracat Konsorsiyumları ile Türkiye E-İhracat Platformuna yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan (DFİF) karşılanmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi hedeflenmiştir.

 

Söz konusu Kararda şirketlere yönelik düzenlemeler özet olarak ve maddeler halinde şu şekildedir;

 

  • Kararda geçen bazı tanımlamaların açıklamaları şu şekildedir;

 

E-İhracat Konsorsiyumu: E-ihracatı uçtan uca yapabilen, doğrudan tüketiciye ulaşan e-ticaret satış modellerine, yeterli insan kaynağı ve bilgi birikimine sahip, yurt dışı depolama dağıtım ve/veya iade yönetim imkânları ile yurt dışı pazaryerleri entegrasyonu olan ve imalatçı şirketlerin üretimlerini e-ihracata yönlendirmek üzere Bakanlıkça E-ihracat Konsorsiyumu statüsü verilen şirketlerdir.

Perakende E-Ticaret Siteleri: Kendi markasına ait e-ticaret sitesi üzerinden perakende mağazacılık satışları gerçekleştiren, toplam satış hasılatının en az üçte ikisi çevrim içi olan ve iş merkezi Türkiye'de bulunan elektronik ticaret hizmet sağlayıcı şirketlerdir.

Pazaryeri: Elektronik ticaret pazaryerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal teminine yönelik alıcı ve satıcıların, elektronik ortamda mal ticaretine yönelik olarak sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan, iş merkezi Türkiye'de bulunan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı şirketleri ve bunların aracılık hizmetlerini sunduğu elektronik ticaret ortamıdır.

B2B Platformu: İşletmeden işletmeye elektronik ticaret kapsamında sipariş alma imkânı sunan aracı hizmet sağlayıcı şirkettir.

Yurt Dışı Pazaryeri: Üçten fazla ülkede faaliyet gösteren veya iş merkezinin yerleşik olduğu yabancı ülkede e-ticaret pazar payında en az %15 paya sahip olan pazaryerleridir.

 

  • E-ihracat Konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinin yurt dışında e-ticarete ilişkin pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın aldıkları sektör, ülke ve e-ihracat odaklı raporlara ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık 1.500.000 TL'ye kadar desteklenir.
  • Şirketlerin, E-ihracat Konsorsiyumlarının ve perakende e-ticaret sitelerinin; yurt dışı pazaryerleri üzerinden gerçekleştirdiği dijital reklam üzerinden dönen toplam satışlarının %20'sini aşmayan dijital pazaryeri tanıtım giderleri %50 oranında her pazaryeri için 3 yıl süresince desteklenir. Bu destek, şirketlerin kademelerine göre yıllık 7.500.000 TL'yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 15.000.000 TL'yi, E-ihracat Konsorsiyumları için yıllık 25.000.000 TL'yi geçemez.
  • E-ihracat Konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri, B2B platformları ve pazaryerlerinin, dijital pazaryeri tanıtım faaliyetleri hariç, Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen diğer pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderleri %50 oranında ve her ülke için 3 yıl süresince desteklenir. Bu destek, B2B platformları için yıllık 4.000.000 TL'yi, E-ihracat Konsorsiyumları için yıllık 15.000.000 TL'yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 25.000.000 TL'yi, pazaryerleri için yıllık 30.000.000 TL'yi geçemez.
  • Şirketlerin, E-ihracat Konsorsiyumlarının, perakende e-ticaret sitelerinin ve pazaryerlerinin ilgili ülkedeki toplam e-ticaret satışlarının %10'unu aşmayan sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderleri %50 oranında her bir ülke için en fazla 3 yıl olmak üzere desteklenir.
  • E-ihracat Konsorsiyumu, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinin, ürünlerin hızlı teslimatını sağlamak ve iade süreçlerini yönetmek üzere kiraladıkları yurt dışındaki depolarına ilişkin kira giderleri, her bir birim başına %50 oranında, her bir ülke için en fazla 3 yıl olmak üzere yıllık 5.000.000 TL'ye kadar desteklenir. Kira gideri desteğinden en fazla 25 birim için yararlanılabilir. Bu kapsamdaki destekler, şirketlerin kademelerine göre yıllık 7.500.000 TL'yi, pazaryerleri için yıllık 15.000.000 TL'yi, perakende e-ticaret siteleri ve E-ihracat Konsorsiyumları için yıllık 25.000.000 TL'yi geçemez.
  • E-ihracat Konsorsiyumu, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinin, yurt dışı pazaryerleri ve yurt dışı pazaryerlerine ilişkin yurt içinde yapacakları entegrasyon hizmetlerine ait giderleri, en fazla 6 pazaryeri entegrasyonu için %50 oranında ve pazaryeri başına 3 yıl süresince, bir entegrasyon için en fazla 200.000 TL'ye kadar desteklenir.
  • Şirketlerin, E-ihracat Konsorsiyumlarının ve perakende e-ticaret sitelerinin hedef ülkelerin yurt dışı pazaryerlerinde çevrim içi mağaza açılmasına, bu mağazaların yıllık ödemelerine ve ülkelerin e-ticaret paydaşlarından alacakları hizmetlere ilişkin giderleri, her ülke için 3 yıl süresince, %50 oranında olmak üzere E-ihracat Konsorsiyumları için yıllık en fazla 3.000.000 TL'ye, diğer yararlanıcılar yıllık en fazla 1.500.000 TL'ye kadar desteklenir.
  • Şirketlerin, E-ihracat Konsorsiyumları ve perakende e-ticaret sitelerinin; yurt dışı pazaryerleri üzerinden gerçekleştirilen hedef ülkelerdeki pazaryeri komisyon giderleri 3 (üç) yıl süresince ve %50 oranında desteklenir. Bu destek, şirketlerin kademelerine göre yıllık 750.000 TL'yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 2.500.000 TL'yi, E-ihracat Konsorsiyumları için yıllık 3.000.000 TL'yi geçemez.
  • Dijital pazaryeri tanıtımı, sipariş karşılama hizmeti ve depo kirası ile pazaryeri komisyon gideri desteklerine ilişkin destek oranının hesaplanmasında Türk ürünlerinin satış oranı ile Marka ve TURQUALITY® destek programı kapsamındaki markalı ürünlerin satış oranı esas alınır. Bu kapsamdaki desteklerden, şirketler kademelerine göre yıllık en fazla 15.000.000 TL'ye, E-İhracat Konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerleri yıllık en fazla 45.000.000 TL'ye, B2B platformları yıllık en fazla 4.000.000 TL'ye kadar desteklenir.

5986 sayılı Kararda belirtilen destek oranları Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelere yönelik giderler için 20 puana kadar artırılabilir.

 

Destek üst limitleri her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE) /2 oranında güncellenir.

 

25 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren 5986 sayılı Karara ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220825-16.pdf

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.