CONSULTA CIRCULAR : Vergi Sirküleri 2022/138 - Nov. 9, 2022

Vergi Mevzuatında 7420 Sayılı Kanunla Yapılan Önemli Değişiklikler

Newsletter Subscription

Subscribe to be informed about the new circular.

Newsletter Registration Form

Vergi Sirküleri 2022/138 - 09 November 2022

Vergi Mevzuatında 7420 Sayılı Kanunla Yapılan Önemli Değişiklikler

09.11.2022 tarih ve 32008 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile vergi mevzuatına ilişkin çeşitli hükümlerde önemli değişiklikler yapılmıştır.

 

Söz konusu değişikliklerden öne çıkanlar başlıklar altında ve maddeler halinde şu şekildedir;

 

Sermaye Azaltımında Vergileme

 

  • Kurumlar Vergisi Kanununa 32/B maddesi olarak eklenmiştir.
  • Düzenlemeye göre; kurumlar tarafından sermayeye eklenen öz sermaye kalemlerinin, sermayeye eklendiği tarihten itibaren beş tam yıl geçtikten sonra herhangi bir şekilde sermaye azaltımına konu edilmesi durumunda, nakdî veya ayni sermaye ile sermayeye eklenen diğer unsurların toplam sermayeye oranlanması suretiyle azaltıma konu edilen tutar içerisindeki sermaye unsurları tespit olunacaktır. Söz konusu oranın tespitinde;
  1. Sermayeye ilave dışında başka bir hesaba nakledilmesi, işletmeden çekilmesi veya sermaye hesabından başka hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kâr dağıtımına veya ana merkeze aktarılan tutara bağlı vergi kesintisine tabi tutulacak öz sermaye kalemlerinin,
  2. Sadece kâr dağıtımına veya ana merkeze aktarılan tutara bağlı vergi kesintisine tabi tutulacak öz sermaye kalemlerinin,
  3. Başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilmesi halinde vergilendirilmeyecek olan ayni ve nakdî sermayenin toplam sermaye içindeki payları dikkate alınacaktır.
  • Kurumların öz sermaye kalemlerini sermayeye ekledikleri tarihten itibaren beş tam yıllık süre tamamlanmadan sermaye azaltımı yapmaları durumunda, azaltımın sırasıyla yukarıda belirtilen (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sermaye unsurlarından yapıldığı kabul edilecektir. (a) bendi kapsamında olanlar kurumlar vergisine ve vergi kesintisine, (b) bendi kapsamında olanlar sadece vergi kesintisine tabi tutulacaktır. Kurumlar vergisine ve vergi kesintisine tabi sermaye unsurlarında, kesinti matrahı hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan tutar olup, bu tutar üzerinden Kanunun 15 inci ve 30 uncu maddeleri ile 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi hükmü kapsamında kesinti yapılacaktır.
  • Sermaye azaltımında, öncelikli olarak sermayeye ilave edilen öz sermaye kalemlerinden, sermayeye eklenme tarihi beş tam yıllık süreyi geçmemiş olanların işletmeden çekildiği kabul edilecektir.
  • Geçmiş yıl zararlarının mahsubu suretiyle sermaye azaltılması durumunda, bu şekilde azaltıma konu edilen sermaye unsurları yukarıda belirtilen hükümlere göre tespit edilir ancak bu tutarlar üzerinden vergi kesintisi yapılmaz.

 

Personele Verilen Yemek Bedelinde Vergi İstisnası

 

  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/8 maddesi revize edilmiştir.
  • İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamına alınmıştır. Değişiklik öncesinde, işverenler tarafından ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şartı bulunuyordu ve ilgili maddede “Hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakten yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir” hükmü yer alıyordu, bu hükümler kaldırılmıştır. Dolayısıyla işverenler tarafından çalışanlara nakdi olarak yapılan yemek ödemeleri (günlük 51 TL’yi aşmamak kaydıyla) gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilecektir.
  • 1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Personele Sağlanan Elektrik ve Doğalgaz Desteğinde Vergi İstisnası

 

  • 9 Kasım 2022 tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine & prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dâhil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacaktır.

 

Yurt Dışında Çalışan Personele Yapılan Ücret Ödemelerinde İstisna

 

  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/19 maddesine eklenmiştir.
  • Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmiştir.
  • 1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Karşılıksız Çek ve Finansal Borçlara İlişkin Ödeme Yapanlara Kolaylık

 

  • Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacaktır.
  • Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların yukarıdaki hüküm uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacaktır.

 

TL’ye Dönüşümde Kurumlar Vergisi İstisnası Süresi Uzatıldı

 

  • Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 14 üncü maddesi revize edilmiştir.
  • Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren mükelleflerin elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulamasının, 2022 yılı sonunda sona erecek olan uygulanma süresi 31 Aralık 2023 tarihine uzatılmıştır.
  • Cumhurbaşkanına bu istisnayı 31 Aralık 2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yıllık hesap dönemleri sonu itibarıyla kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için ayrı ayrı veya birlikte uygulatmaya ilişkin yetki verilmiştir.

 

Melek Yatırımcılara Tanınan Vergi Avantajının Süresi Uzatıldı

 

  • Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici Madde 82 inci maddesi revize edilmiştir.
  • Bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişilere tanınan ve uygulama süresi 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek olan bireysel katılım yatırımcısı indiriminin uygulama süresi, 31 Aralık 2027 tarihine kadar uzatılmıştır.
  • Yıllık indirim tutarının üst limiti 1.000.000 TL’den 2.500.000 TL’ye çıkarılmıştır.

 

7420 sayılı Kanuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221109-10.htm

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.