Ara
İletişime Geç

Yeni Yapılandırma Kanunu Yayınlandı

  • paylaş

  • paylaş

  • paylaş

  • paylaş

  • Linki Kopyala

  • sayfayı yazdır

Yapılandırma ve Af Kanunu (7326 sayılı Kanun)

09.06.2021


Özet: Bu bültenimizde 09.06.2021 tarihinde Resmi Gazete’deyayınlanan Yapılandırma ve Af Kanunun sosyal güvenlik boyutu aktarılmıştır. Vergiyapılandırması ve affa ilişkin ise Vergi Bölümümüz tarafından ayrıca bültenyayınlanacaktır.

Yapılandırma, ilgili Kurumlara olan borçların çeşitlişartlar altında taksitlendirilmesi ve yeni bir ödeme planına bağlanmasını ifade etmektedir. Türkiye’de çok sayıdayapılandırma gündeme gelmektedir. Bunun temel sebebi ise Kurumların tahsilatta yaşanandüşüşler ve ödeme güçlükleridir.

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan 7326 sayılı Kanun da budüzenlemelerin sonuncusudur. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil daireleri tarafından6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen ve 09.06.2021 tarihine veya hükümlerinde belirtilen sürelerinsonuna kadar tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan;


1. Sigortalılık statülerinden kaynaklanan, 2021 yılı Nisanayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortasıprimi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,

2. 2021 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlısigorta primleri ve topluluk sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammıalacakları,

3. 30/4/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş olanözel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veyatespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlıgecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,

4. 30/4/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenenfiillere ilişkin olup ilgili kanunları uyarınca uygulanan idari para cezaları ile bunlara bağlı gecikmecezası ve gecikme zammı alacakları,

5. İlgili kanunları gereğince takip edilen 2021 yılı Nisanayı ve önceki aylara ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlıgecikme zammı alacakları kapsamdadır.


ÖNEMLİ: Borcun yapılandırma kapsamına dahil olabilmesi için,borcun kural olarak “KESİNLEŞMİŞ” olması gerekmektedir. İstisnai hükümler ise bültenimizdeaçıklanmıştır.

KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR:

1. PRİM BORÇLARI: 2021 yılı Nisan ayı ve önceki aylarailişkin olup 09.06.2021’den önce tahakkuk ettiği hâlde 09.06.2021 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan;


a. Sigortalılık statülerinden kaynaklanan; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi,

b. Başvuru tarihi itibarıyla ilgili mevzuatına göre ödenmesiimkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi,

c. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili kanunlarıgereğince takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiğitarihlerden 09.06.2021 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacaktutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası vegecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

2. FARK İŞÇİLİK: 30/4/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil)bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup 09.06.2021 tarihinden öncetebliğ edildiği hâlde 09.06.2021 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan; özel nitelikteki inşaatlarile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespitler sonucunda bulunaneksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ile bu alacaklara gecikmecezası ve gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden 09.06.2021 tarihine kadar geçensüre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanundabelirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikmezammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

3. İDARİ PARA CEZASI: 30/4/2021 tarihinden önce (bu tarihdâhil) işlenen fiillere ilişkin olup 09.06.2021 tarihinden önce kesinleştiği hâlde 09.06.2021tarihi itibarıyla ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının %50’si ile bu tutara ödemesürelerinin bittiği tarihlerden 09.06.2021 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarıesas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde,idari para cezası asıllarının kalan %50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası vegecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.

4. ASLI ÖDENEN BORÇLAR: Bu kapsamdaki alacakların;asıllarının 09.06.2021 tarihinden önce ödenmiş olmasına rağmen, fer’ilerinin 09.06.2021 tarihiitibarıyla ödenmemiş olduğu durumlarda, aslı ödenmiş fer’i alacağın %40’ının bu Kanundabelirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, kalan %60’ının tahsilinden vazgeçilir.

5. BAĞKUR: 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birincifıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar ile ek 5 inci ve ek 6 ncı maddeleri kapsamındasigortalı olanların, borçlarını yapılandırmaları hâlinde, yapılandırılan borç haricindealtmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim veprime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmişveya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları veyapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılır.

6. GENEL SAĞLIK SİGORTASI: 5510 sayılı Kanunun 60 ıncımaddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup dagelir testine hiç başvurmayanlardan 30/11/2021 tarihine kadar gelir testine başvuran kişileringenel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibarentahakkuk ettirilir.

7. 2021 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup09.06.2021 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındatahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan prim borçlarının 31/12/2021 tarihine kadar ödenmesihalinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilindenvazgeçilir. 09.06.2021 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g)bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar anılan Kanunun67 nci maddesinde belirtilen şartları taşımaları halinde, 09.06.2021 tarihinden öncekidöneme ait prim borçları dikkate alınmaksızın 09.06.2021 tarihinden itibaren 31/12/2021tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır. 09.06.2021 tarihinekadar ödenmiş olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındakigenel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları iade ve mahsupedilmez.

8. Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabınabağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 5510 sayılı Kanuna,2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal SigortalarKurumu Kanunu mülga hükümlerine ve mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda KendiAdına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre tescilleri yapıldığı hâlde primborçları nedeniyle daha önceki ilgili kanunları uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuşolanlardan 09.06.2021 tarihi itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, 09.06.2021tarihini takip eden ay başından itibaren dört ay içinde Kuruma müracaat ederek, durdurulansigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleridurdurulmamış gibi değerlendirilerek hesaplanmasını talep edebilirler. Hesaplanan borcun tamamınınilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde durdurulan süreler sigortalılık süresiolarak değerlendirilir. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesihâlinde ihya işlemi geçerli sayılmaz ve bu fıkra kapsamında ödenmiş olan tutarlarilgilinin başkaca prim borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir.

ÖN DEĞERLENDİRME, ARAŞTIRMA VEYA TESPİT AŞAMASINDA OLANEKSİK İŞÇİLİK PRİM TUTARLARI İLE KESİNLEŞMEMİŞ İDARİ PARA CEZALARI


1. 30/4/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özelnitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup, bu Kanun hükümlerinden yararlanmak içinbaşvurulduğu hâlde, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen başvurusüresinin sonuna kadar işverene tebliğ edilmiş olan ön değerlendirme, araştırma veya tespitsonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ile bualacaklara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden09.06.2021 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarakhesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikmecezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

2. 30/4/2021 tarihinden önce (bu tarih dâhil) işlenenfiillere ilişkin olup 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen başvuru tarihine kadartebliğ edildiği halde yine bu tarihe kadar ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının %50’siile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 09.06.2021 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFEaylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekildeödenmesi hâlinde, idari para cezası asıllarının kalan %50’si ile idari para cezasına uygulanangecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

3. Burada belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları,açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

BAŞVURU, TAKSİT VE ORANLAR

1. Son başvuru tarihi 31.08.2021’dir,


2. İlk taksitin 31/10/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil),diğer taksitlerin ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler hâlinde azami on sekiz eşittaksitte ödenmesi şarttır.

3. PEŞİN ÖDEME: Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödemesüresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmaz.


a. Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esasalınarak hesaplanacak tutarların (Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişimoranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile birlikte hesaplanan gecikme faizidâhil) %90’ının tahsilinden vazgeçilir.

b. Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece fer’ialacaktan ibaret olması hâlinde fer’i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esasalınarak hesaplanacak tutardan) %50 indirim yapılır.

4. TAMAMININ İLK İKİ TAKSİT SÜRESİ İÇİNDE ÖDENMESİ:Hesaplanan tutarların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde katsayıuygulanmaz.

a. Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esasalınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden %50 indirim yapılır.

b. Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece fer’ialacaktan ibaret olması hâlinde fer’i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esasalınarak hesaplanacak tutardan %25 indirim yapılır.

5. TAKSİTLER HALİNDE ÖDEME: Hesaplanan tutarların taksitleödenmek istenmesi hâlinde, ilgili maddelerde yer alan hükümler saklı kalmak şartıyla borçlularınbaşvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerindenbirini tercih etmeleri şarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödemeyapılamaz.

  • Hesaplanan tutarların taksitle yapılacak ödemelerinde ilgilimaddelere göre belirlenen tutar;

o Altı eşit taksit için (1,09),

o Dokuz eşit taksit için (1,135),

o On iki eşit taksit için (1,18),

o On sekiz eşit taksit için (1,27), katsayısı ile çarpılırve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecektaksit tutarı hesaplanır.

Bu Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunanborçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak,tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutarilgili katsayıya göre düzeltilir.

DİĞER NOTLAR

Yapılandırma kapsamına giren alacakların, 09.06.2021tarihinden önce;

1- 6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil edilipde tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları içinborçlular, talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilirler. Bu takdirde tecilşartlarına uygun olarak ödenen taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılır. Buşekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için sadeceilgili kanunda öngörülen faiz uygulanır. Kalan taksit tutarları vadesinde ödenmemiş alacakkabul edilir ve bu alacaklar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.

2- 11/11/2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı AlacaklarınYeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göreyapılandırılan ve 09.06.2021 tarihi itibarıyla anılan Kanun kapsamında ödemeleri devam edenalacaklar açısından, borçlular talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerindenyararlanabilir. Bu takdirde, 7256 sayılı Kanun kapsamında ödenen taksitler için yapılandırmahükümleri geçerli sayılır, bu şekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihiarasında geçen süre için anılan Kanuna göre tercih edilen taksit süresine uygun katsayıuygulanır, kalan taksit tutarlarına konu alacaklar vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilerekyapılandırılır ve ödenmemiş taksitlere ilişkin kalan katsayı tutarlarının tahsilindenvazgeçilir.

ÖNEMLİ: Yapılandırmaya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumutarafından yayınlanacak Genelge ile şart ve usuller belirlenecek ve tarafımızca ayrıca duyurulacaktır.

Saygılarımızla

CONSULTA İş ve Sosyal Güvenlik

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızcabilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemletavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp;mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynakolarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTAsorumlu olmayacaktır.

Çerez Tercihleri

Sitemizin çalışması için zorunlu çerezleri kullanıyoruz. Zorunlu olmayan çerezleri kategori bazında yönetebilir ve tercihinizi dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.