Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

2020-41 Sayılı SGK Genelgesi: 26 Çıkış Kodu Yeniden Değişti - 12 Ekim 2020


Konu: 2020-41 Sayılı SGK Genelgesi: 26 Çıkış Kodu Yeniden Değişti

12.10.2020


Değerli İnsan Kaynakları Yöneticileri ve İlgililer,


Daha önce 2020-20 sayılı SGK Genelgesi ile 26-Disiplin Kurulu Kararı ile Fesih işten çıkış kodu, Devamsızlık Nedeni ile Fesih olarak değiştirilmişti. Söz konusu değişiklik sonrası, mevcut İŞKUR görüş yazısı da dikkate alınarak, devamsızlık sebebiyle yapılacak çıkışlarda 29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih seçeneğinin kullanılmasını önermiş ve 26 kodu ile yapılacak çıkışların, özellikle kısa çalışma uygulanan işyerleri için risk teşkil edeceğini belirtmiştik. Ekli yazıda da belirttiğimiz üzere 26 kodlu yapılan fesihlerin kısa çalışmayı durduran gerekçe olarak kabul edilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

  • Söz konusu kod bu değerlendirmeler sonrası 2020-41 sayılı SGK Genelgesi ile yeniden 26-Disiplin Kurulu Kararı olarak güncellenmiştir.
  • Bu süre içerisinde 26 çıkış kodlu fesihler yapıldıysa, söz konusu çıkış kodunun değiştirilmesi için SGK’ ya başvurulması gerektiği gibi reddi halinde maalesef dava sürecine gidilmesi gerekecektir.
  • Bu dönem içerisinde önerilerimizi dikkate alarak, devamsızlık sebebiyle yapılan fesihlerde 29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih seçeneğini kullanan mükelleflerimizin ise, ayrıca bir aksiyon almaları gerekmemektedir.


Saygılarımla

Dökümanı İndir