Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

7252 Sayılı Kanun Yürürlüğe Girdi: Ücretsiz İzin ve Fesih Yasağı Uzayacak! - 28 Temmuz 2020


7252 Sayılı Kanun Yürürlüğe Girdi: Ücretsiz İzin ve Fesih Yasağı Uzayacak!

GÜNDEM


14.07.2020 tarihinde "Hangi Düzenlemeler Bekleniyor" Konulu bültenimiz ile Kanun teklifi içeriğini aktarmıştık. Söz konusu Kanun 28.07.2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 50 kişinin altında çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde işyeri hekimi ve uzman görevlendirme zorunluluğu 01.01.2024 tarihine ertelendi. (m.8)

Cumhurbaşkanının kısa çalışmayı uzatma yetkisini sektörel olarak da kullanabilecek. (m.2)

Belirli süreli sözleşmenin sona ermesi, hizmet sözleşmelerinin süresinin sona ermesi, işyerinin kapanması ya da faaliyetin sona ermesi fesih yasağı kapsamı dışına alındı (m.4) Fesih yasağı ve ücretsiz izin yetkisi, en fazla üçer aylık süreyle olmak üzere 30.06.2021 tarihine kadar uygulanabilecek şekilde Cumhurbaşkanına tanındı. (m.4)

Yeni teşvik uygulanacak. (m.3) 

Yeni Kanun ile; YENİ TEŞVİK 30.06.2020 tarihi dahil olmak üzere kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olan özel sektör işyerlerine, kısa çalışma kapsamında olan çalışanlarının kısa çalışmanın sona ermesi ve normal çalışma saatlerine dönmesi durumunda 3 ay

süreyle asgari ücret üzerinden tüm işçi ve işveren hissesi İşsizlik Fonundan sağlanacak. Nakdi ücret desteği uygulanan sigortalılar için de bu destek uygulanacak. Destek uygulanacak gün sayısı kısa çalışma ya da nakdi ücret desteğinden faydalanılan gün sayısı ortalamasını aşamayacak. Kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti halinde bu destek uygulanmayacak ve yararlanan işyerlerindeki destek tutarı faizi ile tahsil edilecek.

Teşvik 01.08.2020 tarihinden itibaren geçerli olacak ve uygulama usul ve esasları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanacak bir genelge ile belirlenecektir.


FESİH YASAĞI VE ÜCRETSİZ İZİN SÜRESİ

Yeni Kanun teklifi ile fesih yasağı ve işverence ücretsiz izne çıkarma yetkisinin üçer ay süreyle uzatılabileceği belirtilmiştir. Söz konusu yasak 17.08.2020 tarihinde sona eriyor, ancak bu yetkiye dayanılarak uzatılmasını beklemekteyiz.

 

 

 

Dökümanı İndir