Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Anayasa Mahkemesi İptal Kararına SGK Genelge Düzenlemesi - 12 Mart 2021


Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Yaşlılık Aylığı Kararı

12.03.2021

 

Özet: Bültenimizde, Anayasa Mahkemesi tarafından yaşlılık aylığı hakkında verilen kararla ilgili SGK tarafından yayınlanan genelge açıklanmıştır.

Anayasa Mahkemesi, çalışanın yaşlılık aylığı alabilmesinin şartlarından biri olan işten ayrılma hakkında 3 Mart 2021 tarihinde iptal kararı vermişti. Anayasa Mahkemesi, konuyla ilgili gerekçesinde, söz konusu şartın Anayasa’nın 13. ve 60. maddelerine aykırı olduğunu açıklamıştır ve iptal kararı vermiştir.

İptali istenen karar şu şekildedir:

506 sayılı Kanun’un “Aylığın Başlangıcı” başlangıcı 62.maddesinin 1.fıkrası “Sigortalı olarak işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya bu isteğinden sonraki aybaşından başlanarak yaşlılık aylığı bağlanır.” hükmünü içerir.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından, yaşlılık aylığının alınma şartlarında bir değişiklik olup olmadığı noktasında tereddütler yaşanmıştır. SGK bu tereddütlerin giderilmesi adına 10 Mart 2021 tarihinde konuyla ilgili bir genelge yayınladı.

Genelgeye göre;

506 sayılı Kanun'un "Yaşlılık Aylığından Yararlanma Şartları" başlıklı 60. maddesinin (H) bendi olan "Bu maddede belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır." hükmü hala geçerlidir.

Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un 28. Maddesinin 9. fıkrasına göre yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4. maddenin 1. fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı isten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

5510 sayılı Kanun'un 106. maddesi ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 142 ve 143'üncü, ek 36., geçici 20., geçici 81. ve geçici 87. maddeleri hariç diğer maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Buna göre, Anayasa Mahkemesince iptal edilen söz konusu ibarenin yer aldığı maddenin, 5510 sayılı Kanun'un 106'nci maddesi ile yürürlükten kalkması ve 5510 sayılı Kanun'un yürürlük tarihinden sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunan sigortalıların, anılan Kanun'un "Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları" başlıklı 28. maddesinin 9. fıkrasına tabi olmaları nedeniyle bu kapsamdakilerin yaşlılık aylıklarından yararlanabilmeleri için çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunma şartı aranmaktadır.

Ayrıca, 2018/38 sayılı Genelge'nin 2.Kısım/3. Bölüm/Yaşlılık Sigortası" başlığının 6.5.3. maddesinde, "Tahsis talebinde bulundukları tarihte işten ayrılma koşulunun gerçekleşmediği sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar borç çıkarılmakta ancak, sigortalıların işten ayrıldıkları tarihe kadar geçen hizmetleri dikkate alınarak aylıkları yeniden hesaplanmakta ve işten ayrılma koşulunun yerine geldiği tarihi takip eden aybaşından itibaren talep şartı aranmaksızın aylıkları yeniden başlatılacağı belirtilmektedir.”

Sonuç olarak, SGK, yaşlılık aylığı almak için işten ayrılma şartının, yeni Kanun döneminde var olan talepler için (1.10.2008 sonrası) devam ettirilmesine karar vermiştir.


Saygılarımızla

CONSULTA İş ve Sosyal Güvenlik

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.

Dökümanı İndir