Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Ekonomik Reformlar: İstihdama Yönelik Düzenlemeler - 12 Mart 2021


Ekonomik Reformlar: İstihdam

12.03.2021


Özet: 12.03.2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından sunulan Ekonomik Reformlar, "İstihdam" başlığını da içermektedir. Bu bültenimizde işgücü piyasalarında yapılacak olan ve açıklanan düzenlemeler yer almaktadır.

12.03.2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından sunulan Ekonomik Reformlar, "İstihdam" başlığını da içermektedir. Bu bültenimizde işgücü piyasalarında yapılacak olan ve açıklanan düzenlemeler yer almaktadır.

Teşviklerde sadeleştirme, ilave istihdam finansman desteği, kısmi süreli çalışanlara hafta tatili hak edişi getirilmesi gibi önemli düzenlemeler yer almaktadır.

Detaylar ise şu şekildedir:

1. İSTİHDAM TEŞVİKLERİ REVİZE EDİLECEKTİR: İstihdam teşviklerinin etkinlikleri gözden geçirilerek; mevcut teşviklerde mükerrerliğe sebep olan uygulamalar ve birbirini dışlayan verimsiz teşvikler belirlenecek, teşvik sisteminde sadeleştirmeye gidilecektir.

2. İLAVE İSTİHDAMA FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANACAKTIR: Mikro ve küçük ölçekli firmalarımızdan likidite sıkıntısı çekenlere yönelik istihdama kattıkları her bir ilave kişi için KGF kefaletiyle 100 bin TL’lik krediye erişim imkanı sağlanacaktır. Kredinin maksimum limiti 500 bin TL (ilave 5 istihdam) olacaktır. Kredi 2 yıl vadeli olup, ilk 6 ayı geri ödemesiz kullandırılacaktır. İstihdam taahhüdünü yerine getiren firmanın, istihdama kattığı her 1 kişi için 12 ay boyunca ödediği sosyal sigorta ve işsizlik sigortası primleri, firmaya katkı olarak kredi faiz bakiyesinden düşülecektir. Böylece ilave istihdam oluşturan firmalar, düşük finansman maliyetiyle kredi kullanma imkanına kavuşacaktır. Nakdi Ücret Desteğinden faydalanıp, çalışanını tekrar istihdama dahil eden işverenler de şartları taşımaları durumunda İlave İstihdama Finansman Desteğine dahil edileceklerdir.

3. GENÇ İSTİHDAMINI VE İŞGÜCÜ NİTELİĞİNİ ARTIRACAK ADIMLAR ATILACAKTIR: Genç istihdamını artırmak için Genç İstihdam Ulusal Strateji Belgesi hazırlanıp, hayata geçirilecektir. Mesleki Eğitim Merkezlerini gençler için daha cazip kılmak adına kalfalık döneminde alınan ücretlerde iyileşme sağlanacaktır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin ücretleri kamu tarafından karşılanarak, işveren üzerindeki yükler kaldırılacaktır. Yatırım teşviklerinde uygulanan SGK prim desteği süreleri, genç ve kadınların istihdam edilmesi durumunda ilave süreler verilerek uygulanacaktır.

4. YENİ NESİL ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ YAYGINLAŞTIRILACAKTIR: Uzaktan çalışma mevzuatı, yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde revize edilecektir. Kısmi süreli çalışanların hafta tatili, yıllık ücretli izni hak etme süresi ve kıdem tazminatına hak kazanma sürelerinin Kanunda açıkça belirtilmesine yönelik düzenleme yapılacaktır.

5. GELECEĞİN İŞLERİ ODAKLI İŞGÜCÜ DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRILACAKTIR: İşgücü piyasasını yönlendirmek için “sektörel beceri haritaları” oluşturularak sektörel işgücü planlaması yapılacaktır. Geleceğin mesleklerinde yeni iş olanaklarını oluşturmaya katkı sağlayacak geçiş destekleri devreye alınacaktır. Dijital yetkinliklerin geliştirilebileceği kuruluşlarda uzun dönem staj programları desteklenecektir.


Saygılarımızla

CONSULTA İş ve Sosyal Güvenlik

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.

Dökümanı İndir