Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

İşveren İşlemleri Genelgesi Yayınlandı: Birinci Kısım - 21 Haziran 2020


 GÜNDEM



Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, 18.06.2020 tarihli 2020-20 sayılı İşveren İşlemleri Genelgesi yayınlandı.

Söz konusu genelge,

-İşveren, işyeri, işveren vekili ve tescil işlemleri,

-Sigorta primine esas kazançlar ve prime tabi tutulmayan kazançlar,

-APHB ve MPHB işlemleri,

-Primlerin ödenmesi, zamanaşımı ve itiraz işlemleri,

-Mücbir sebep kapsamında ertelemeler,

-Primler ve idari para cezaları zamanaşımı ve terkin,

-Ev hizmetleri işlemleri,

-Diğer hususlar olmak üzere 8 farklı kısımdan oluşmaktadır.

Bültenlerimiz her bir kısmı ayrı ayrı olmak üzere önemli değişiklikleri kapsayan bir bakış açısı ile sunulacaktır.

 

İŞVEREN VEKİLİ TANIMI NETLEŞTİ!

 

İşveren vekili Kanunda belirtilen yükümlülüklerinden dolayı işveren ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır. İşveren vekili bu doğrultuda, Kanunda belirtilen ve işverenin sorumlu kılındığı belgelerin, beyannamelerin verilmesi, primlerin ödenmesi yükümlülüklerinden dolayı işverenle birlikte müştereken ve müteselsilen, mali ve hukuki anlamda sorumlu sayılacaktır. Yine işveren vekili ödenmeyen prim borcu ve buna bağlı olan borçlardan tıpkı işveren gibi sorumlu olacaktır.

İşveren vekiline işveren tarafından verilen temsil yetkisi; isin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev almayı kapsamalıdır. Yönetimde bir görev verilmemiş ise salt temsil yetkisi verilen kişiler işveren vekili olarak kabul edilemez.


İŞYERİ BİLDİRGESİ VERİLMEYECEK DURUMLAR

Unvan Değişikliği: Şirketlerin, unvan değişikliklerinde işyeri bildirgesi verilmeyecek, bu değişikliğin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesinin de ekli olduğu bir yazı ile Kuruma bildirilmesi yeterli kabul edilecektir.

Hisse Değişikliği: Tüzel kişiliği olan ortaklıklarda, ortaklardan birinin, daha fazlasının veya tamamının hisselerini başka birine/birilerine devretmesi, şirketteki hakim durumu değiştirse bile, şirketin tüzel kişiliğinde bir değişiklik oluşturmayacağından, hisse devri işveren değişikliği olarak nitelendirilemeyecek işyeri tescil kütüğündeki bilgiler güncellenecektir.


İŞYERİ NAKLİ


İşyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde işyeri bildirgesi verilmeyecektir. Ankara’da Rüzgârlı ve Ulucanlar Sosyal Güvenlik Merkezleri, Hatay’da Hatay Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve İskenderun Sosyal Güvenlik Merkezi, Mersin’de Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Tarsus Sosyal Güvenlik Merkezi, İstanbul’da Bağcılar, Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Pendik, Küçükçekmece Sosyal Güvenlik Merkezleri, Kocaeli’nde İzmit Sosyal Güvenlik Merkezi ve Gebze Sosyal Güvenlik Merkezi ile Türkiye genelindeki diğer sosyal güvenlik il müdürlükleri ana sosyal güvenlik merkezi olarak işlem görmektedirler.

Yukarıda belirtilen sosyal güvenlik merkezleri ve sosyal güvenlik il müdürlükleri dışındaki sosyal güvenlik merkezleri de alt sosyal güvenlik merkezi olarak işlem görmektedirler. Bu durum neden önemli? İşyerinin aynı il içinde farklı ana sosyal güvenlik merkezine bağlı, başka bir alt sosyal güvenlik merkezinin görev alanına giren adrese nakledilmesi halinde yeni dosya tescili ve işe giriş çıkış yapılacaktır. Dolayısıyla örneğin Beşiktaş ve Şişli ilçeleri arası taşınmada işyeri bildirgesi verilmeyecekken, Bağcılar'dan Beşiktaş'a taşınmada işyeri bildirgesi düzenlenmektedir.

 

 

Dökümanı İndir