Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Lise Stajlarına Ara Verildi - 23 Kasım 2020


Konu: Yüz Yüze Eğitime Ara Verildi!

Covid-19 Pandemisi sebebiyle yüz yüze eğitime yılsonuna kadar ara verildi. 20 Kasım 2020- 4 Ocak 2021 tarihleri arasında uzaktan eğitim gerçekleşecektir. Bu bültenimizde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından söz konusu tarihler arasında kalan dönemdeki eğitim/öğretim hayatı ve stajlar hakkında alınan karar ayrıntılı olarak aktarılacaktır.

23.11.2020


Kararda Anadolu meslek programı ve Anadolu teknik programında eğitim gören öğrencilerin stajlarının gerçekleşmeyeceği açıklandı.

Stajla ilgili kararların ayrıntısı şu şekildedir:

1. Anadolu Meslek Programı ile Anadolu Teknik Programlarında kayıtlı öğrenciler işletmelerde veya okullardaki İşletmelerde Beceri Eğitim/Staj uygulamaları yapılmayacaktır.

2. 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta iş ve işlemleri,

-21 Eylül 2020 tarihinden itibaren başlatılarak prim gün sayılarının yüz yüze eğitime devam ettikleri günler esas alınarak 30 gün üzerinden hesaplanacak, SGK sistemine girilecek,

-20 Kasım 2020- 04 Ocak 2021 tarihleri arasındaki sigorta primlerinin ise yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihe kadar 0 (sıfır) olarak bildirilecektir.


Yayınlanan kararda uzaktan eğitimin detayları ise aşağıdaki gibidir:

1. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri; İçişleri Bakanlığı’nın 18 Kasım 2020 tarihli yazısına göre, işyerleri ile illiyetlerini gösteren çalışma/SGK kaydı vb. belgeyi ibraz kaydı ile işletmelerde mesleki eğitimlerini yapabileceklerdir. Teorik derslerini ise uzaktan eğitim yolu ile gerçekleştireceklerdir. (Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin sigorta işlemleri bu maddeye göre değerlendirilecektir.)

2. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları bünyesindeki uygulama sınıflarında haftada 5 (beş) gün yüz yüze eğitim yapılacak ancak işletmelerde beceri eğitimi kapsamında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı öğrencileri bu eğitime dâhil edilmeyecektir.

3. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerin bu süredeki devam-devamsızlık takibi e-Okul ve e-Mesem sistemine yansıtılacak, 20 Kasım 2020 - 04 Ocak 2021 tarihleri arasında ise devamsızlıkla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

4. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimine devam-devamsızlıkları eMesem sistemine girilecektir.

5. 9. Sınıflar için belirlenen planlamalar:

-Meslek derslerinin haftalık ders çizelgelerine göre yüz yüze ve uzaktan eğitime ayrılacak ders süreleri alan zümre öğretmenlerince belirlenecektir.

-Meslek derslerinde; bilişsel becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar uzaktan eğitim, psikomotor becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar ise yüz yüze eğitim kapsamında yapılacaktır.

-Okulda yüz yüze yapılacak olan ortak dersler okul yönetimlerince belirlenecektir.

-Derslikler ve atölyeler fiziki mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenecektir. Bir sınıfta bulunması gereken en fazla öğrenci sayısı da bu fiziki mesafe dikkate alınarak belirlenecektir. Bu amaçla bir şube gruplara ayrılabilecektir.

-Okulda yapılan yüz yüze eğitim süresi meslek dersleri ve ortak dersler toplamı haftada 16 saat olacaktır.

-Sınıflar ikiye bölünerek

Birinci grup: Pazartesi, Salı

İkinci grup: Perşembe, Cuma okula gelecektir.

Çarşamba günleri okulda temizlik ve dezenfeksiyon yapılacaktır. Ders süreleri 30 dakika ve ders araları 10 dakika olacaktır.

-EBA TV deki tekrar derslerinin takibi konusunda rehberlik ve yönlendirme yapılacaktır. Yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerle ilgili olarak Bakanlık tarafından gönderilen yazılara uygun olarak işlem yapılacaktır.

6. 10 ve 11. sınıfların haftalık ders çizelgelerindeki ortak dersler bloğunda yer alan; Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Felsefe, Yabancı Dil, Beden Eğitimi ve Spor dersleri uzaktan eğitim yolu ile verilmeye devam edecektir.

7. 12. sınıflar için yapılan planlamalar:

-Okulda yüz yüze yapılacak olan ortak dersler okul yönetimlerince belirlenecektir.

-Ortak derslerde dersliklerdeki oturma planı fiziki mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenecektir. Okulda yapılan yüz yüze eğitim süresi günde en fazla 8 ders saati, ders süreleri 30 dakika ve ders araları 10 dakika olacaktır.

-EBA TV deki tekrar derslerinin takibi konusunda rehberlik ve yönlendirme yapılacaktır.

-Yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerle ilgili olarak Bakanlık tarafından gönderilen yazılara uygun olarak işlem yapılacaktır.

8. 12. Sınıf mesleki eğitim merkezi programı öğrencileri yukarıda 12.sınıflar için olan açıklamalar doğrultusunda eğitim öğretime başlayacaklardır.

9. İşletmede mesleki eğitim dersini işletmelerde yapan Anadolu meslek programı öğrencileri;

-Haftanın üç günü işletmelerde mesleki eğitim alacaklardır. Çalışma şartlarında değişiklik yapılan işletmelere giden öğrenciler işletme şartlarına uyacaklardır.

-İşletmede mesleki eğitim dersi haricindeki alan/dal derslerinin bilişsel kazanımları uzaktan, uygulamalı kazanımları ise yüz yüze eğitim yoluyla yapılacaktır.

-Bu öğrenciler için yüz yüze yapılması kararlaştırılan ortak dersler ile diğer alan/dal dersleri öğrencilerin işletmeye gitmediği 2 güne göre planlanacaktır.

10. 12. Sınıf Anadolu meslek programı öğrencileri için;

-Alan/dal derslerinin haftalık ders çizelgelerine göre yüz yüze ve uzaktan eğitime ayrılacak ders süreleri alan zümre öğretmenlerince belirlenecektir.

-Alan ve dal derslerinde; bilişsel becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar uzaktan eğitim, psikomotor becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar ise yüz yüze eğitim kapsamında yapılacaktır.

-Seçmeli derslerin tamamı uzaktan eğitim ile yapılacaktır. (Seçmeli ders olarak seçilen alan/dal dersleri dâhil)

-Alan/dal derslerinde yüz yüze yapılan kazanımların fiziki mesafe dikkate alınarak grup sayıları öğretmen normunu etkilemeyecek şekilde belirlenecektir.

11. İşletmede mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri;

-Bu ders uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimde geçen toplam süre haftalık 24 ders saati olarak planlanır.

-Bu planlamalar dâhilinde; 10. ve 11. sınıf konu ve kazanımların yer aldığı yıllık plan/gelişim tablosu referans alınarak bilişsel becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar uzaktan eğitim, psikomotor becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar ise yüz yüze eğitim kapsamına alınır.

Planlamalar alan zümre öğretmenler komisyonu tarafından yapılır. Planlamalarda okulun fiziki mekân kapasitesi, öğrenci ve öğretmen sayısı dikkate alınır.

-Yüz yüze yapılması kararlaştırılan ortak dersler ile İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi haricindeki alan dal dersleri, işletmelerde mesleki eğitim dersi için belirlenen günler haricindeki diğer 2 güne göre planlanacaktır.

-Bir şubede işletmeye giden/gitmeyen ayrımı yapılmaksızın yüz yüze eğitim kapsamında yapılması kararlaştırılan ortak dersler ile diğer alan/dal derslerinin eğitimi belirlenen ortak 2 günde yapılacaktır. İşletmede mesleki eğitim dersini işletmelerde yapan öğrenciler için planlanan günler, işletmede mesleki eğitim dersini okulda yapan öğrenciler için aynı günler olarak belirlenmelidir.

-Yoğunlaştırılmış eğitime tabi olan öğrenciler için de bu madde kapsamında planlama yapılacaktır.

12. 12. Sınıf Anadolu teknik programı öğrencileri;

-Alan/dal derslerinin haftalık ders çizelgelerine göre yüz yüze ve uzaktan eğitime ayrılacak ders süreleri alan zümre öğretmenlerince belirlenecektir.

-Alan ve dal derslerinde; bilişsel becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar uzaktan eğitim, psikomotor becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar ise yüz yüze eğitim kapsamında yapılacaktır.

-Seçmeli derslerin tamamı uzaktan eğitim ile yapılacaktır. (Seçmeli ders olarak seçilen alan/dal dersleri dahil)

-Alan/dal derslerinde yüz yüze yapılan kazanımların fiziki mesafe dikkate alınarak grup sayıları öğretmen normunu etkilemeyecek şekilde belirlenecektir.

13. Bir dersin haftada yüz yüze ve uzaktan eğitim yapılan toplam ders saati, haftalık ders çizelgesinde gösterilen ders saati süresi kadardır. Bununla birlikte ders kazanımları bir bütünlük arz etmelidir. Ölçme ve değerlendirme kapsamında uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim kapsamında yer alan kazanımlar ayrı ayrı değil bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

14. İşletmelerde beceri eğitimini okulda yapan öğrenciler için;

-İşletmelerde mesleki eğitimin okullarda yapılması durumunda uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimde geçen toplam süre haftalık 24 ders saati olarak planlanır.

-Bu planlamalar dâhilinde; 10. ve 11. Sınıf konu ve kazanımların yer aldığı 12. Sınıf işletmelerde mesleki eğitim yıllık planı/gelişim tablosu referans alınarak bilişsel becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar uzaktan eğitim, psikomotor becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar ise yüz yüze eğitim kapsamına alınır.

-Planlamalar zümre öğretmenler kurulu tarafından yapılır. Planlamalarda okulun fiziki mekân kapasitesi, öğrenci ve öğretmen sayısı dikkate alınır.

15. Ölçme ve değerlendirme nasıl yapılacak?

-Ölçme ve değerlendirme tüm derslerde, öğrencilerin tamamının katılımı ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda belirlenen esaslara uygun olarak yüz yüze yapılacaktır.

16. Yalnızca, çok programlı Anadolu liseleri bünyesindeki Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi okul türünde yüz yüze eğitim yapılacaktır.


Saygılarımızla,

CONSULTA İş ve Sosyal Güvenlik


(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.

Dökümanı İndir