CONSULTA SİRKÜLER : Vergi Sirküleri 2020/117 - 30 Eylül 2020

Antrepo İşleticilerinin Yararlandığı Götürü Teminat Uygulamasında Değişiklik

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Vergi Sirküleri 2020/117 - 30 Eylül 2020

Antrepo İşleticilerinin Yararlandığı Götürü Teminat Uygulamasında Değişiklik

 

 

ANTREPO İŞLETİCİLERİNİN YARARLANDIĞI GÖTÜRÜ TEMİNAT UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİK

 

30..09.2020 tarih ve 31260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile antrepo işleticilerinin “götürü teminat” uygulamasından yararlanmaları sağlanmıştır. Hatırlanacağı üzere 2 Aralık 2014 tarihinde gümrük antrepolarında götürü teminat uygulaması yürürlükten kaldırılmıştı. Gümrük Yönetmeliği’nin 493 üncü maddesindeki tanıma göre götürü teminat sistemi; gümrük yükümlülüğü gerektiren veya gerektirebilecek birden fazla işlem için Bakanlıkça belirlenecek şartları taşıyanların talebi üzerine, gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanımlardan her biri için ayrı ayrı teminat verilmesi yerine, transit rejimi hariç tüm işlemleri kapsayacak bir teminat verilmesidir.

 

Yapılan değişikliklerden öne çıkan hususlar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir;

 

  • Antrepo işleticileri ve kullanıcıları tarafından mevzuatta belirtilen sorumlulukları çerçevesinde, tahakkuk edebilecek gümrük vergilerini karşılamak amacıyla teminat verilebilir.
  • Teminat, antrepoya alınan eşya için ayrı ayrı verilebileceği gibi toplu teminat ya da antrepo işleticileri tarafından götürü veya yaygın götürü teminat olarak verilebilir.
  • Akaryakıt antrepoları ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun eki (I) sayılı liste kapsamı eşya için götürü veya yaygın götürü teminat hükümleri uygulanmaz.
  • Antrepo işleticilerince götürü veya yaygın götürü teminat verilmemesi halinde, antrepoya alınan eşya için, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ayrı ayrı veya toplu teminat verilmesi gerekir.
  • Türk lirası veya yabancı para, Hazine tahvil ve bonosu ya da Bakanlıkça tespit edilecek bankalardan alınmış teminat mektupları dışında teminat kabul edilmeyecektir.
  • Fuar ve sergilere konulan veya ithalat vergilerinden muaf olan yahut ihraç edilmek üzere antrepolara konulan eşya için teminat aranmayacaktır.
  • Götürü teminat verilen antrepoya konulan eşya için başka bir teminat aranmayacaktır.
  • Antrepo işleticilerince her bir antrepo için verilecek götürü teminat aşağıda belirtilen şekilde hesaplanır:

a) 1.000 m² veya 2.000 m³’e kadar olanlar için 1.000.000 TL.

b) 1.000 m²’den sonraki her 1.000 m² için 500.000 TL (1.000 m²’nin altındaki artışlar 1.000 m²’ye tamamlanır).

c) 2.000 m³’den sonraki her 2.000 m³ için 500.000 TL (2.000 m³’ün altındaki artışlar 2.000 m³’e tamamlanır).

ç) Bir antrepo için hesaplanan götürü teminatın 20.000.000 TL’yi aşması durumunda aşan miktar dikkate alınmaz.

  • Birden fazla antreposu bulunan antrepo işleticilerince, birden fazla antrepoyu kapsayacak şekilde yaygın götürü teminat verilebilir.
  • Antrepo işleticilerince yaygın götürü teminatın kullanılacağı antrepo sayısının 5 ve üzeri olduğu durumda, hesaplanan götürü teminatların toplam tutarının %75’i kadar yaygın götürü teminat verilebilir.
  • Götürü teminat veya yaygın götürü teminat verilen antrepolarda alan ve/veya hacim değişikliği nedeniyle mevcut teminat tutarının yetersiz kalması halinde, mevcut teminatı aşan tutar için ek teminat mektubu veya toplam tutarı karşılayacak tutardaki teminat mektubu, değişikliği takip eden bir ay içerisinde önceki teminatın verildiği bölge müdürlüğüne verilir.
  • Bu değişiklikler 1 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu yönetmelik değişikliğine ilişkin Resmi Gazete’ye ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/09/20200930-1.htm

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.