CONSULTA SİRKÜLER : Vergi Sirküleri 2022/036 - 26 Şubat 2022

Kur Korumalı Hesaplara Sağlanacak Desteğe İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Vergi Sirküleri 2022/036 - 26 Şubat 2022

Kur Korumalı Hesaplara Sağlanacak Desteğe İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı

24.02.2022 tarih ve 31760 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5206 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kur korumalı hesaplara (KKH) ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığıyla sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

 

Söz konusu Kararda öne çıkan hususlar maddeler halinde aşağıda açıklanmıştır.

 

  • Destekten faydalanan yurt içi yerleşik gerçek kişilerin (Yararlanıcı), destekten faydalanabilmeleri için açtıracakları KKH'lerin şu şartları taşıması gerekir; Türk Lirası cinsinden olması, vadesinin 90 günden kısa ve 370 günden uzun olmaması, vade başı/vade sonu kuru olarak ilgili mevzuat çerçevesinde uygulama talimatı ile belirlenecek kurların kullanılması, 21.12.2021 ile 31.12.2022 tarihleri arasında açılması.
  • Yararlanıcıların söz konusu destekten faydalanabilmeleri için ayrıca ilgili uygulama talimatında belirlenecek asgari ve azami faiz oranları ile katılım bankacılığı esasları çerçevesinde belirlenecek kâr payı oranlarına uygun şekilde KKH'lerini açtırmaları gerekir.
  • Mevduat bankalarının KKH'lere uygulayacağı asgari faiz oranı, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamaz.
  • Mevduat bankalarının KKH'lere uygulayacağı azami faiz oranı, asgari faiz oranının en fazla 300 baz puan üstünde olacak şekilde ilgili uygulama talimatı ile belirlenir.
  • Katılım bankalarında açılan KKH'lerden sağlanan getirinin TCMB'nin katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayabilir, karşılanmayan kısım için destek sağlanmaz.
  • Vade sonunda Türk Lirası mevduat sahibine anapara ile faiz, Türk Lirası katılma hesabı sahibine ise katılma hesabı bakiyesi banka tarafından aynı gün ödenir.
  • Vade sonu kurunun vade başı kurundan düşük olması durumunda TCMB tarafından kur farkı ödemesi yapılmaz.
  • Vade sonu kurunun, vade başı kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek olması durumunda, kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı tutarı düşülerek hesaplanan tutar banka tarafından TCMB'ye bildirilir. TCMB bu tutarı mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere destek hesabından ilgili bankaya aktarır. Ödemeler aynı gün içinde nakit olarak bankalara aktarılır. Vade sonunun iş günü olmaması durumunda aktarım, vade sonunu takip eden ilk iş günü yapılır.
  • Vade sonu kurunun, vade başı kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payına eşit veya düşük olması durumunda, TCMB tarafından kur farkı ödemesi yapılmaz.
  • KKH'nin vadeden önce kapatılması halinde; hesabın kapatıldığı tarihteki kurun, vade başı kurundan yüksek olması durumunda TCMB tarafından kur farkına ilişkin ödeme yapılmaz.  Hesabın kapatıldığı tarihteki kurun, vade başı kurundan düşük olması durumunda; hesabın vadeden önce kapatıldığı tarihteki kur üzerinden hesap bakiyesi güncellenir. Oluşan fark banka tarafından destek hesabına sonraki iş günü aktarılır. Aktarımın aynı gün yapılmaması durumunda, aktarılacak tutarlara 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanacak gecikme zammı uygulanır.

 

5206 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 24 Şubat 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

5206 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/02/20220224-26.pdf

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.