CONSULTA SİRKÜLER : Vergi Sirküleri 2021/147 - 14 Ekim 2021

Nakden ve Mahsuben İade Uygulamasında Değişiklik

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Vergi Sirküleri 2021/147 - 14 Ekim 2021

Nakden ve Mahsuben İade Uygulamasında Değişiklik

 

 

 

06.10.2021 tarih ve 31620 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 315 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile stopaj yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsubu ve kalan kısmın iadesi, geçici verginin mahsup ve iadesi ile bu vergilere ait vergi hatalarından kaynaklanan iade işlemlerine ilişkin yeni düzenleme ve açıklamalar yapılmıştır. Yapılan düzenlemeler özet olarak aşağıda maddeler halinde yazılmıştır.

 

  • Mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilebilecek tutar 100.000 TL’den 500.000 TL’ye çıkarılmıştır. İade talebinin 500.000 Türk Lirasını aşan kısmının iadesi ise vergi inceleme yetkisi bulunanlarca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecektir.
  • Nakden iade konusunda 10.000 TL olarak belirlenen teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilecek miktar, 50.000 TL’ye yükseltilmiştir. Böylelikle 50.000 Türk Lirası’nı aşan nakden iade taleplerinde 50.000 Türk Lirası’nı aşan kısım Vergi Usul Kanunu uyarınca inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda iade edilecektir. 50.000 Türk Lirası’na kadar olan tutar ise teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilecektir. Bu kapsamda; ücret geliri elde edenler için işveren tarafından vergi kesintisinin yapıldığını gösteren yazının onaylı örneğinin, gayrimenkul sermaye iradı elde edenler için kira kontratının onaylı örneğinin, menkul sermaye iradı elde edenler için vergi kesintisinin yapıldığını gösteren belgenin onaylı örneğinin, serbest meslek kazancı elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu adına tahakkuk ettiğini gösteren belgenin onaylı örneğinin, kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumluları tarafından ilgili vergi dairesine ödenmiş olduğuna ilişkin belgenin ilgili kurumca onaylanan bir örneğinin, iade işlemini gerçekleştirecek olan vergi dairesine iade talep dilekçesi ile birlikte ibraz edilmesi yeterli görülmüştür.
  • Söz konusu tutarlar her yıl bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak ve bu miktarların hesabında 1.000 Türk Lirasına kadar olan tutarlar dikkate alınmayacaktır.
  • İade talebinin kısmen mahsuben kısmen nakden olması halinde, söz konusu talepler mevzuatta yer alan açıklamalar çerçevesinde ayrı ayrı değerlendirilecektir. Dolayısıyla talebin tümünün nakit iadesi olarak kabul edilerek işlem yapılması söz konusu değildir.
  • İade talebi teminat gösterilmesi halinde inceleme sonucu beklenmeksizin yerine getirilecektir. Teminat olarak; para, bankalar tarafından verilen teminat mektupları ve Hazine tahvil ve bonolarından bir veya birkaçı gösterilebilir. Banka teminat mektuplarının (süresiz-şartsız) paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımaması ve bankalar tarafından düzenlenmiş olması şarttır.
  • Geçici verginin mahsup ve iadesine, vergi hatalarından kaynaklanan iadelere, nakden iade edilecek aşamaya gelen alacağın üçüncü kişilerin vergi borçlarına mahsubuna, nakden iadeye ve mahsup yoluyla iadeye ilişkin dilekçe formatları değiştirilmiştir.
  • 6183 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesi kapsamında bu Kanun hükümlerine göre borçlu durumda olan kurumlara ait taşınmazların Hazine ve Maliye Bakanlığınca satın alınması ve taşınmazın değeri kapsamında söz konusu kurumların vergi borçlarının terkin edilmesi durumunda, bu kurumlar tarafından tevkif edilen vergilerin bu kurumların terkin edilen vergilerine tekabül eden kısmının kaydi olarak tahsil edildiği kabul edilecek, nakden ödeme şartı aranmayacak ve adına tevkifat yapılan mükelleflerin nakden iade talepleri yerine getirilecektir.
  • 6 Ekim 2021 tarihi itibariyle sonuçlanmamış iade talepleri hakkında 315 Seri No.lu Tebliğ ile yürürlüğe giren hükümler çerçevesinde işlem tesis edilecektir.

 

315 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin tam metnine ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/10/20211006-6.htm

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.