Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

2022 Bordro Parametreleri - 21 Aralık 2021


22.12.2021    "2022 Bordro Parametreleri"

Bugün itibariyle yasal olarak boşlukta kalan en temel sorun, asgari ücrete kadar vergi istisnasının nasıl uygulanacağı yönündedir.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde GİB Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay’ın yapmış olduğu açıklamada “Brüt ücret üzerinden sosyal güvenlik primi çıkarıldıktan sonra bulunan matrah üzerinden normal gelir vergisi tarifesine göre vergi hesaplanacak. Bunun yanı sıra asgari ücrete isabet eden, 4.250 liraya isabet eden vergi de hesaplanacak. Ödenmesi gereken, hesaplanan birinci vergiden ikinci vergi tutarı çıkarıldıktan sonra ödenecek vergi bulunacak. Bu yöntemle tüm ücretlilerin aynı asgari ücrette olduğu gibi aynı miktarda istisnadan yararlanması sağlanacak. Vergi diliminin artışı nedeniyle daha fazla faydalanmanın önüne geçmek amacıyla herkesin aynı tutarda yararlanması sağlanacak” ifadesine yer vermiştir.

Bu durum da doğrudan vergi matrahından mı yoksa bir tam yıl içerisindeki asgari ücret üzerinden vazgeçilen vergi tutarının bulunup, asgari geçim indirimine benzer bir uygulamaya mı sahip olacağı konusunda tereddüt doğurmuştur.

Bu sebeple, bordro program güncellemeleri, nihai bütçe oluşumları vb. için mutlaka, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanacak Gelir Vergisi Tebliğinin beklenmesini önemle hatırlatırız.










2022 yılına ait bordro parametreleri ve uygulamayı aşağıda görebilirsiniz.

Detaylar için lütfen aşağıdaki dökumanı indirin.


Saygılarımızla

Dökümanı İndir