Bülten Aboneliği

Güncel bültenlerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Şubat Ayı SGK Bildirimleri - 07 Mart 2021


Şubat Ayı SGK Bildirimleri

07.03.2021

Özet: Bu bültenimizde Şubat ayına dair prim ödeme gün sayılarına dair detaylar

açıklanmıştır.

 

Şubat ayı için yapılacak SGK bildirimleri, diğer ayların 30 ya da 31 gün çekmesi ancak Şubat ayındaki gün sayısının 28 ya da 29 gün olması sebebiyle tereddüt konusu olmaktadır. Bu tereddüdü ortaya çıkaran husus İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uygulamalarının farklı esaslara dayanmasıdır. İş Kanunu kapsamında ücretlendirme, kişinin maktu ya da günlük ücret sistemi üzerinden çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Maktu ücretli çalışan, bir ay karşılığı 30 gün üzerinden ücrete hak kazanırken; günlük ücret sisteminde ise o ayın kaç gün çektiğine göre ücretlendirme olmakta ve bunun sonucu bir tam yıl 365 gün olarak kabul görmektedir. Sosyal güvenlik uygulamasında ise, parmak hesabı ile gün sayısı tespiti yapılmaktadır.

  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “ay” kavramı 30 gün olarak kabul edilmektedir bu sebeple de Kurum’a bildirimler 30 gün üzerinden yapılmaktadır. (28,30 ve 31 gün sayılı aylarda tam ay çalışanlar için durum aynıdır)

  • Herhangi bir ayda eksik çalışması bulunmayan bir sigortalı için ilgili ayın kaç gün sürdüğüne bakılmaksızın 30 gün üzerinden sigorta bildirimi yapılmaktadır. Bu durum Şubat ayı için de aynı şekilde geçerlidir.

  • Ayın ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar 30 günden üzerinden bildirileceklerdir. 1 Şubat 2021’de işe giren bir kişi Şubat ayını tam çalıştığı durumda bildirilecek prim gün sayısı 30 olacaktır. Yine hiçbir eksik günü olmayan ancak 28 Şubat 2021’de işten çıkan bir kişi için de prim gün sayısı 30 olacaktır.

  • Ancak ay içinde işe giren kişilerin prim ödeme gün sayısında, iş girdikleri ayın kaç gün olduğuna bakılır ve parmak hesabıyla çalışma gün sayıları üzerinden hesaplama yapılır.

  • Ay içinde istirahat, ücretsiz izin ve gözaltına alınma gibi nedenlerle bazı günlerde çalışması olmayan, bu çalışmaları için ücret de almayan ve maktu ücretli olmayan kişilerin o ay için prim hesaplaması ay içindeki gün sayısından ücret almaya hak kazanmadığı günlerin düşülmesiyle gerçekleştirilir.

Örnek-1: Ay içerisinde kişi 10 gün ücretsiz izindeyse 28-10=18 gün şeklinde bildirim yapılacak ve

prim ödemesi gerçekleştirilecektir.

Örnek-2: Şubat ayında bir çalışan 2 gün istirahat raporu aldıysa prim bildirimi o ay (28-2) 26 gün

olarak yapılır ve çalışanın 2 gün istirahat kullandığı bildirilir.

  • Ay içerisinde eksik çalışması bulunan (istirahat vb sebeplerle) ve bu günlerin ücreti alan ve maktu ücretli olan kişilerin prim ödeme gün sayıları, ayın kaç gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün üzerinden SGK ya bildirilecektir.

  • Sigortalıların ücretleri tam olarak ödendiğinden, SGK’ dan alacakları geçici iş göremezlik tutarlarını işverenliğe iade etmeleri istenebilecek ya da kişilerin ücretlerinden aldıkları geçici iş göremezlik tutarları net ücretlerinden mahsup edilebilecektir.

  • Aylık ücretli (Maktu) çalışanların ay içerisinde tam olarak çalışmaları halinde ayın kaç gün çektiğine bakılmaksızın aynı ücret ödenmektedir. Kurum’a bildirimleri 30 gün üzerinden yapılacaktır.

  • Günlük ücret alanlar ise, ayın günlük ücretle çalışan işçiler için Şubat ayında 28 gün çalışılması halinde 28 günlük ücretin, Mart/2021 ayında 31 gün çalışılması halinde 31 günlük ücretin ödenmesi gereklidir. Fakat hem Şubat hem de Mart ayı için Kurum’a bildirim 30 gün üzerinden yapılacaktır.

Sorular ve Cevaplar:

  • Şubat ayı sonunda işten ayrılan işçiye, şubat ayı için kaç günlük ücret ödenmelidir?

Kişi günlük ücretli ise 28 günlük ücret tahakkuku; maktu ücretli ise 30 günlük ücret tahakkuku yapılmalıdır.

  • Şubat ayı ortasında işe başlayan işçinin şubat ayı bildirimi nasıl yapılacak?

İşe girişlerde prim gün sayısı, takvim gün sayısına göre belirlenmektedir. Buradaki hesaplama parmak hesabıyla belirlenecektir. Örneğin, 18 Şubatta işe girişi gerçekleştirilen bir kişinin Şubat ayı için prim gün sayısı 11 olacaktır.

  • Şubat ayı ortasında işten ayrılan işçiye, şubat ayı bildirimi nasıl yapılacak?

İşten ayrılışlarda prim gün sayısı takvim gün sayısına göre belirlenmektedir. Kaç gün çalışıldıysa o kadar prim günü belirlenir. Örneğin, 17 Şubat’ta işten ayrılan bir kişinin prim gün sayısı 17 olacaktır.


Saygılarımızla

CONSULTA İş ve Sosyal Güvenlik


(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.

Dökümanı İndir