CONSULTA SİRKÜLER : VERGI / 2019&025 - 28 Ocak 2019

ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN VE ONDAN FAZLA ÇALIŞANI BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ İŞVEREN PAYI TEŞVİKİNDEN YARARLANILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

VERGI / 2019&025 - 28 Ocak 2019

ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN VE ONDAN FAZLA ÇALIŞANI BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ İŞVEREN PAYI TEŞVİKİNDEN YARARLANILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI

31.12.2018 tarih ve 30642 sayili Resmi Gazete’de (4. Mükerrer) yayinlanan “Çok Tehlikeli Sinifta Yer Alan Ve Ondan Fazla Çalisani Bulunan Isyerlerinde Issizlik Sigortasi Primi Isveren Payi Tesvikinden Yararlanilmasina Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Teblig” ile, 4447 sayili Issizlik Sigortasi Kanunu’nun ek 4. maddesi geregince üç yil süreyle ölümlü veya sürekli is göremezlikle sonuçlanan is kazasi meydana gelmeyen, çok tehlikeli sinifta yer alan ve ondan fazla çalisani bulunan isyerlerine saglanacak issizlik sigortasi primi isveren payi tesvikinin (issizlik sigortasi primi isveren hissesinin %2 yerine %1 oranindan hesaplanmasi) usul ve esaslari belirlenmistir.

Düzenleme, 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu kapsaminda çok tehlikeli sinifta yer alan ve ondan fazla çalisani bulunan isyerlerini kapsamaktadir.

4447 sayili Kanunun Ek 4. maddesi asagidaki gibidir:

“Ek Madde 4 –

20/6/2012 tarihli ve 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu kapsaminda çok tehlikeli sinifta yer alip ondan fazla çalisani bulunan ve üç yil içinde ölümlü veya sürekli is göremezlikle sonuçlanan is kazasi meydana gelmeyen isyerlerinde çalisanlarin issizliksigortasi isveren payi tesvik olarak bir sonraki takvim yilindan geçerli olmak üzere ve üç yil süreyle %1 olarak alinir. Ölümlü veya sürekli is göremezlikle sonuçlanan is kazasi meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu tesvik uygulamasina son verilir.

Isverenler bu fikrada öngörülen sartlari tekrar saglamalari ve talepleri hâlinde bu tesvikten yeniden yararlanir. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sinifta yer alan isyeri bulunan isverenin 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu’nun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda çalistirilan toplam çalisan sayisi esas alinir.

Bu maddeye göre tesvikten yararlanan isverenlerden birinci fikrada belirtilen is kazalarini bildirmeyenler, is kazasinin meydana geldigi tarihten itibaren yararlandiklari primleri yasal faizi ile birlikte geri öderler ve bu tesvikten bes yil süre ile yasaklanirlar.

Haklarinda yasaklama karari verilen tüzel kisilerin sahis sirketi olmasi hâlinde, sirket ortaklarinin tamami hakkinda; sermaye sirketi olmasi hâlinde ise sermayesinin yarisindan fazlasina sahip olan gerçek veya tüzel kisi ortaklar hakkinda yasaklama karari verilir.

Haklarinda yasaklama karari verilenlerin gerçek veya tüzel kisi olmasi durumuna göre; ayrica bir sahis sirketinde ortak olmalari hâlinde bu sahis sirketi hakkinda da, sermaye sirketinde ortak olmalari hâlinde ise sermayesinin yarisindan fazlasina sahip olmalari kaydiyla bu sermaye sirketi hakkinda da ayni sekilde yasaklama karari verilir.