CONSULTA SİRKÜLER : Vergi Sirküleri 2026/20 - 15 Haziran 2026

Tecil Uygulamasında Teminatsız Taksitlendirme Tutarı 10 Milyon TL’ye Çıkarıldı

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

Vergi Sirküleri 2026/20 - 15 Haziran 2026

Tecil Uygulamasında Teminatsız Taksitlendirme Tutarı 10 Milyon TL’ye Çıkarıldı

Tecil Uygulamasında Teminatsız Taksitlendirme Tutarı 10 Milyon TL’ye Çıkarıldı

 

13.06.2026 tarih ve 33279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 11414 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesinin 2’nci fıkrasında yer alan tutar 10 milyon TL’ye yükseltilmiştir.

 

Bilindiği üzere 7582 sayılı Kanun sonrası amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağı 72 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil edilmektedir.

 

Şu kadar ki 11414 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı sonrası amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı 10 milyon Türk lirasını (bu tutar dahil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmayacaktır. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı 10 milyon Türk lirasını aşan kısmın yarısı olacaktır. Değişiklik öncesinde bahse konu limit 1 milyon TL olup, Cumhurbaşkanı söz konusu tutarı on katına kadar artırma yetkisini kullanmıştır.

 

Tahsilat Genel Tebliği (Seri: C Sıra No:9) uyarınca 13.11.2025 tarihinden itibaren tecil faizi oranı yıllık %39 olarak belirlenmiştir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/06/20260613-2.pdf

 

Saygılarımızla,

CONSULTA Vergi

 

(*) Sirkülerlerimizde yapılan açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kesin işlem tesis etmeden önce uzmanlarımızdan görüş ve yönlendirme alınmasını önemle tavsiye ederiz. Bu sirkülerlerin amacı tek başına uygulamalara yön vermek olmayıp; mükelleflerimizin risk, fırsat ve değişiklikler hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Yegâne kaynak olarak sirkülerlerimizdeki açıklamaların kullanılması halinde doğabilecek olası zararlardan CONSULTA sorumlu olmayacaktır.