CONSULTA SİRKÜLER : VERGI / 2019&083 - 13 Aralık 2019

E-ARŞİV FATURA UYGULAMASINA DAHİL OLMAYAN MÜKELLEFLERCE 1/1/2020 TARİHİNDEN İTİBAREN DÜZENLENECEK VE TUTARI 5.000 TLVE 30.000 TL'Yİ AŞAN FATURALARIN E-ARŞİV FATURA OLARAK GİB PORTALİNDEN DÜZENLENMESİN

Sirküler Aboneliği

Güncel Sürkülerden haberdar olmak için abone olunuz.

Bülten Kayıt Formu

VERGI / 2019&083 - 13 Aralık 2019

E-ARŞİV FATURA UYGULAMASINA DAHİL OLMAYAN MÜKELLEFLERCE 1/1/2020 TARİHİNDEN İTİBAREN DÜZENLENECEK VE TUTARI 5.000 TLVE 30.000 TL'Yİ AŞAN FATURALARIN E-ARŞİV FATURA OLARAK GİB PORTALİNDEN DÜZENLENMESİN

Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan 13.12.2019  tarihinde yayimlanan duyuruya göre E-Arsiv Fatura sistemine dahil olmayan mükellefler tarafindan düzenlenecek ve vergiler dahil toplam tutari ve 30.000 TL'yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açisindan vergiler dahil toplam tutari 5.000 TL’yi) asan faturalarin e-arsiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

 

 

 

GIB yapilan duyuruda öne çikan hususlar asagidaki gibidir: 

 

Söz konusu uygulama 1/1/2020 tarihi itibariyle yürürlüge girecektir.

Ayni gün içinde ayni kisiye gerçeklestirilen satislarin her biri belirtilen tutarin altinda kalmakla birlikte, bu satislarin toplam tutarinin belirtilen hadleri asmasi durumunda; bu islemler için kagit (matbu) olarak fatura düzenlenmis ise bu faturalarin yerine e-Arsiv Fatura’nin e-Belge Portali üzerinden düzenlenmesi ve matbu kagit faturalarin iptal islemine tabi tutulmasi gerekmektedir.

e-Belge düzenleme portaline mali mühür veya elektronik imza kullanim zorunlulugu olmadan, Interaktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanici kodu ve sifresi kullanilarak girilebilecektir. Interaktif Vergi Dairesi kullanici kodu ve sifresi bulunan mükelleflerimizin herhangi yeni bir basvuru yapmasina gerek bulunmayip, bu kod ve sifresi henüz bulunmayan mükelleflerimiz ise ivd.gib.gov.tr adresinden gerekli kaydini olusturarak kullanici kodu ve sifrelerini alabileceklerdir.

Mükelleflerin istemeleri halinde belirtilen tutarlarin altindaki fatura düzenleme islemleri için de söz konusu e-Belge Portalini kullanmalari mümkün bulunmaktadir.

Düzenlenen e-Arsiv Faturalar alicilarina her türlü elektronik ortamda (e-mail, sms vb.) iletebilecegi gibi, düzenlenen belgelerin kagit çiktisi alinarak ve belge üzerine mükellefin islak imzasi tatbik edilerek alicilarina teslim edilebilecektir.

e-Belge Portali üzerinden düzenlenen e-Arsiv Faturalarin Gelir Idaresi Baskanligina Raporlanmasina gerek bulunmamaktadir.

Düzenlenen e-Arsiv Faturalarin sorgulanmasi, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kagit çiktisinin alinmasi islemlerinin e-Belge Portali üzerinden gerçeklestirilmesi mümkün bulunmaktadir. Bununla birlikte düzenlenen e-Arsiv Faturalarin muhafaza ve ibraz islemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarinca mükelleflerimizin sorumlulugunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalindan elektronik olarak indirilmesi ya da kagit çikti alinarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.